ای ام در صنعت کشاورزی راهی تازه را در سطح گسترده باز نموده و نه تنها در مزرعه بلکه در صنایع تبدیلی کشاورزی نیز راهگشا بوده است. میکروارگانیسم های سودمند درون ®EM باعث افزایش ارزش غذایی محصولات شده، کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی را بالا برده و باعث سلامتی گیاهان، جانوران، محیط زیست و در نتیجه انسان می‌شود.

واژه «ای ام®» مخفف Effective Microorganisms و برندی است تجاری متعلق به سازمان بین المللی EMRO مستقر در ژاپن که در سال ۱۹۸۲ توسط پروفسور هیگا در دانشگاه اکیناوای ژاپن کشف شد. هدف و ایده نخستین پروفسور هیگا استفاده از ای ام® در کشاورزی بود وی پس از موفقیت در این زمینه مصمم شد که از سودمندی‌های این تکنولوژی در بخش‌های دیگر مانند محیط زیست، صنعت دامداری و درمان و پزشکی نیز استفاده کند. و پس از ۱۰ سال پژوهش و آزمایش در دانشگاه ریوکیوز اکیناوا بالاخره سودمندی‌های آنرا در بخش‌های دیگر را کشف کرد. اکنون پروفسور هیگا از طریق سازمان پژوهشی EMRO این ماده سودمند را در سراسر جهان (بیش از ۱۳۰ کشور) رهبری می‌کند.


ای ام از چه ساخته شده است؟

ای ام® ترکیبی از میکروارگانیسم‌های سودمندی است که در طبیعت به شکل آزاد و طبیعی وجود دارند. همان‌طور که مستحضرید میکروارگانیسم‌ها یا به فارسی ریزاندامگان شامل باکتری‌ها، آغازیان و برخی قارچ‌ها و مخمرها هستند و ای ام® (®EM) ترکیبی ویژه از ۱۲۰ گونه میکروارگانیسم هوازی و بی‌هوازی در کنار یکدیگر‌اند که در هر میلی‌لیتر از آن بیش از ۱ میلیون میکروارگانیسم زندگی می‌کنند. گنجاندن این همه میکروارگانیسم با انواع خصوصیت در کنار یکدیگر یکی از شگفتی‌های این تکنولوژی منحصربفرد ژاپنی محسوب می‌شود. شایان ذکر است که این میکروارگانیسم‌ها با فرمول و ترکیب کاملا اختصاصی و منحصر بفرد در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند که امکان تغییر یا دستکاری در آن‌ها وجود ندارد. هر میکروارگانیسم وظیقه خاصی را برعهده دارد ولی این همکاری این ۱۲۰ گونه میکروارگانیسم در یک راستا رمز موفقیت این تکنولوژی است که الگو و الهام بخش دوستداران ای ام® و محیط‌زیست در همکاری و پخش این تکنولوژی سودمند در اکثر نقاط جهان شده است.


کود ای ام چیست؟

ای ام® ویژه کشاورزی یا آنگونه که مصطلح شده «کود ای ام یا باکتری ای ام»، یکی از فرآورده‌های تکنولوژی ای ام® است که مایعی قهوه‌ای تیره رنگ با بوی مطلوب تخمیر می‌باشد. کود ای ام® مایه تلقیح بیولوژیکی است که از میکروارگانیسم‌ها با عملکرد هم‌زیستی ساخته شده است. در مزرعه از ای ام® به عنوان کود زیستی هم به شکل محلول‌پاشی و هم به همراه سیستم آبیاری استفاده می‌گردد. از ای ام® در کمپوست جهت تجزیه سریعتر از راه تخمیر مواد درون کمپوست نیز استفاده می‌گردد. این تکنولوژی زراعی نه تنها دوستدار و سازگار با محیط‌زیست است بلکه در زمره احیاء‌کنندگان محیط‌زیست قرار می‌گیرد و هم برای کشاورزی مرسوم و هم کشاورزی ارگانیک مصرف می‌شود. پس از استفاده از ای ام® میکروارگانیسم‌هایی که درون خاک، آب، روی نباتات و درون کمپوست زندگی می‌کنند فعال شده و قدرت طبیعی آنها به مراتب ارتقاء می‌یابد.


مزایای کود ای ام (باکتری ای ام):

  • تجزیه مواد آلی را تسریع می‌کند.
  • ریشه‌گستر بوده و محرک‌رشد طبیعی گیاه و گل و میوه‌دهی بهتر است.
  • تناژ محصول برداشتی را در واحد سطح ارتقاء می‌دهد.
  • ساختار فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک را بهبود می‌بخشد.
  • تنش‌های محیطی بویژه مشکلات شوری در خاک را کاهش می‌دهد.
  • جمعیت نماتدها و پاتوژن‌ها را در خاک کاهش می‌دهد.
  • ارزش تغذیه‌ای و کیفیت بیولوژیکی کمپوست را ارتقاء می‌دهد.
  • کاهش بوهای نامطبوع و وجود مگس در مزارع، جلوگیری از بیماری در حیوانات.

روش و میزان مصرف کود زیستی ای ام برای گیاهان و درختان:

برای همه نباتات؛ از جمله گندم، پنبه، چغندر، یونجه، همه سبزی و صیفی‌جات (گوجه، خیار، هندوانه و غیرو)، ذرت، سیب زمینی، زعفران و همه انواع درختان


روش مصرف کود ای ام در مزرعه:

محلول‌پاشی برگی:
در هر هکتار ۴۰ لیتر کود ای ام® در ۴۰۰ لیتر آب بر روی برگ و ساقه گیاهان محلول‌پاشی شود.

کود‌آبیاری:
به ازای هر هکتار به میزان ۴۰ لیتر ای ام® هماره با سیستم آبیاری (سنتی، قطره‌ای و بارانی) به گیاهان رسانده شود.


روش مصرف کود ای ام برای درختان:

در هر هکتار ۱۰۰ لیتر ®EM را به ۱۰۰۰ لیتر آب افزوده و بر برگ‌ها، شاخه و تنه و درختان محلول پاشی شود. یا همراه با سیستم آبیاری به گیاهان و درختان رسانده شود.

این کار را به صورت دو هفته یکبار نیز می‌تواند انجام گیرد.

در صورت محدودیت دسترسی به دستگاه تراکتور، و مصرف تنها یکبار در سال؛ برای هر نهال ۲۵۰ میلی لیتر و برای درخت بالغ میزان ۱ لیتر ®EM رقیق شده با ۱۰ لیتر آب توصیه می شود.

در کشت گل های زینتی ﺿﻤﻦ آﻧﮑﻪ ﮔﻞ ھﺎی ﺑﺎﻏﭽﻪ ای ﺑﺎ ﻣﺼﺮف این ماده سودمند دوره ﮔﻠﺪھﯽ طﻮﻻﻧﯽ ﺗﺮی دارﻧﺪ و ﻋﻤﺮ ﮔﻞ ﺷﮑﻔﺘﻪ ﻧﯿﺰ اﻓﺰاﯾﺶ یافته و گل ها خود را خوشرنگ تر و خوشبوتر از همیشه نشان می دهند.


روش مصرف کود ای ام در کشت گلخانه‌ای:

توصیه جهت محلول پاشی ®EM در کشت گلخانه های سبزی و صیفی به میزان ۳ درصد می‌باشد.


روش مصرف کود ای ام در کشت های هیدروپونیک:

هر سه روز یکبار ®EM به نسبت ۱ به حداقل ۵۰۰ لیتر آب به سیستم آبیاری افزوده شود.


مکانیسم تاثیر ای ام:

میکروارگانیسم‌های سودمند درون ای ام® که شامل ۱۲۰ گونه‌اند و در هر میلی‌لیتر بیش از یک میلیون از آنها زندگی می‌کنند، زمانی که در تماس با مواد آلی (درون خاک، آب و محیط) قرار می‌گیرند، فعالیت سودمندی مانند: افزایش آزادسازی فسفات، بهبود فعالیت میکروارگانیسم‌های درون خاک مثل ریزوبیوم و میکروریزا، تثبیت نیتروژن موجود در هوا و تبدیل آن به آمونیوم و نیترات، شکستن و تجزیه ترکیبات آلی مقاوم در فرآیند کمپوست، کنترل بیش از حد عناصر و بقایای سموم در خاک و بستر کشت، آزادسازی آنتی بیوتیک‌های طبیعی، تولید هوموس (اسید فولیک، اسید هیومیک و هیومین)، جلوگیری از تاثیر و گسترش پاتوژن‌های خاکزاد (عوامل بوته میری و گموز)، افزایش مقاومت گیاه به آفات و بیماری‌ها، اصلاح pH خاک و آزادسازی مواد مغذی میکرو و ماکرو، تولید مواد فعال زیستی (آنتی اکسیدان‌ها، پلی ساخاریدها، انواع هورمون‌های طبیعی و آنزیم‌های مفید برای گیاهان و درختان را به ارمغان می‌آورند. هم‌زمانی رسیدن محصولات کشاورزی، یک‌سایز شدن محصول، بهبود بافت و کیفیت میوه‌ و سبزیجات و بازارپسندی، افزایش خاصیت انبارداری (مدت ماندگاری میوه‌ها پس از برداشت) و کاهش ضایعات، امکان تولید اقتصادی محصولات ارگانیک نیز از مزایای مصرف کود باکتری ای ام® می‌باشد.


روش استفاده از کود ای ام در تولید کمپوست:

۱- ابتدا کود را پهن نموده و با اضافه کردن آب رطوبت آن را به ۵۰ درصد برسانید به ترتیبی که اگر مشتی از آن را فشار دهید دو سه قطره آب از آن خارج شود. نکته قابل توجه این است که آب خلل و فرج کود را پر کند تا شرایط بی‌هوازی بهتر برقرار شود.

۲- به ازای هر تن کود دامی ‌(گود گاوی و گوسفندی)، حداقل ۱۰ کیلو اوره به آن اضافه نمایید. اگر به ازای هر تن کود دامی ‌بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ کیلو کاه و کلش هم اضافه کردید باید میزان اوره را تا دو برابر افزایش دهید. اضافه کردن گوگرد در صورتی مفید خواهد بود که از میکروارگانیسم‌هایی چون تیوباسیلوس برای تبدیل کردن آن به ترکیبات سولفاتی استفاده کنید و یا اینکه گوگرد کاملاً به صورت محلول درآید. حداقل مقدار توصیه شده به ازای هر تن کود دامی ‌بین ۱۰ تا ۲۵ کیلو گوگرد می‌باشد. در صورتی که از کودهای مرغی یا کبوتری استفاده می‌کنید میزان مصرف اوره به کمتر از ۵ کیلو می‌رسد.

۳- به ازای هر تن کود حداقل باید ۵ لیتر محلول ®EM را اضافه نمایید. در صورتی که رطوبت کافی برای کود فراهم کرده باشید کافی است محلول ®EM را بر روی کود به نحوی بپاشید که کاملاً یکنواخت به همه قسمت‌ها برسد.

۴- کودها را بر روی هم بریزید تا به ارتفاع حداکثر یک و نیم متر برسانید. ارتفاع بیشتر مطلوب نمی‌باشد. ضمن اینکه دمای ترموفیل برای تولید کمپوست بین ۶۵ تا ۷۰ درجه سانتی‌گراد می‌باشد که در این دما میکروارگانیسم‌ها فرآیند را تکمیل می‌کنند ولی دمای بیشتر موجب از بین رفتن آنها می‌شود. بنابراین باید با پایش دما قبل از رسیدن به دمای بیشتر با هم زدن توده، دما را کنترل کرد.

۵- چون محلول ®EM در کمپوست در شرایط بی‌هوازی به مراتب بهتر عمل می‌کند بعد از ایجاد توده و محلول پاشی پلاستیکی بر روی آن بکشید.

۶- هر دو هفته یک بار باید پلاستیک برداشته شود و توده کاملاً به هم خورده و هوادهی شود. از این مرحله باید وضعیت توده مرتب پایش شود تا فرایند کمپوست تکمیل شود که معمولاً بین ۴۰ تا ۵۰ روز این اتفاق می‌افتد.


روش استفاده از ای ام در تولید ورمی‌کمپوست:

مرحله نخست: استفاده پیش از کرم‌ریزی:
۱۴ روز قبل از مرحله کرم ریزی از ای ام® استفاده می شود تا کود گاوی کاملا فرآوری شود و آماده کرم‌ریزی گردد.
پس از شستشوی کود و گذشت ۱ روز از آن ®EM به نسبت ۱ لیتر در هر تن استفاده می گردد. به این طریق که مقدار لازم ®EM را با هزار یا پانصد لیتر آب چاه بدون کلر رقیق کرده و به صورت یکنواخت به کود داده شود به طوری که آب و ®EM به تمام قسمت های کود برسد. سپس روی کود را با پلاستیکی به مدت ۱ الی ۲ هفته بپوشانیم. سپس کود برای کرم ریزی آماده است.
با این عمل، شاهد افزایش معنی‌دار کیفیت ورمی کمپوست با حفظ موادآلی و عناصر مغذی و مفید کود به علت عدم نیاز به شستشوی فراوان با آب در مقایسه با کودهای شسته شده، هستیم. در این فرایند، تولید ورمی کمپوست تسریع می‌شود زیرا با محلول پاشی ®EM بر روی پشته‌های کود یا هر توده زیستی دیگر، جمعیت بالایی از باکتری‌های مفید وارد فرآیند تجزیه می‌شوند (هر میلی لیتر محتوی بیش از یک میلیون میکروارگانیسم می باشد) و شرایط تغذیه کرم‌ها بهبود می‌یابد. این شرایط باعث افزایش زاد و ولد آنها می‌گردد. با این روش، خلوص ورمی کمپوست بالا رفته، میزان مواد تجزیه نشده به طور معنی داری کاهش می‌یابد.

مرحله دوم: استفاده بعد از کرم ریزی:
پس از کرم ریزی داخل بستر ها بهتر است در هر بار آب دهی از محلول ®EM رقیق شده با آب (یک به ۱۰۰۰ یا ۵۰۰ لیتر آب) به نسبت ۱ لیتر در تن استفاده شود. این کار به سلامت کرم ها و تولید سریع تر کمپوست کمک می کند. اما می توان ®EM کمتری نیز استفاده کرد به طور مثال پس از ۲ بار آب دادن معمولی می توان بار سوم از ®EM استفاده کرد. ولی پیشنهاد ما استفاده دائم ®EM همراه با آب دهی همیشگی به نسبت ۱ به ۵۰ می باشد که هم اقتصادی ست و هم مناسب برای کرم و کود. جلوگیری از ایجاد کپک‌های پاتوژن در روی بستر و رفع بوی بد بستر کشت در داخل سالن‌های تولید از محاسن این تکنیک است.
نکته: برای هر تن کود به طور میانگین ۴۰۰ الی ۵۰۰ لیتر آب نیاز است.

مرحله سوم: پس از برداشت محصول کمپوست:
پس از پایان فرآیند نیز می توان از ®EM به نسبت ۱ لیتر در هر تن کمپوست حاصله جهت افزایش کیفیت و تراکم بیشتر میکروارگانیزم ها استفاده کرد.

گندزدایی سالن‌:
در مواقع ضروری می توان از محلول ®EM به نسبت یک به صد یا دویست لیتر به صورت بخور برای گندزدایی سالن‌های تولید استفاده کرد.


چگونه می‌توانم کود ای ام را خریداری کنم؟

شرکت امکان پذیر پارس نماینده انحصاری سازمان EMRO ژاپن در ایران، توزیع و ترویج ای ام® را برعهده دارد. از این‌رو با تماس با دفتر مرکزی این شرکت و یا مراجعه به فروشگاه‌های معتبر عرضه‌کننده نهاده‌های کشاورزی در شهر خود یا فروشگاه‌های آنلاین که این محصول را عرضه می‌کنند می‌توانید این کود را تهیه کنید. قیمت‌ها بسته به حجم محصول متفاوت است.
دفتر مرکزی شرکت امکلان پذیر پارس: شیراز، بلوار امیرکبیر، برج صنعت، ورودی دوم، طبقه پنجم، واحد ۵۱۳ | تلفن: ۰۷۱۳۸۳۸۵۲۶۹ | فاکس: ۰۷۱۳۸۳۸۵۲۷۰ | همراه: 09172255630 | پاسخگویی: شنبه تا چهارشنبه – ساعت ۸:۳۰ تا ۱۶
وب سایت: www.emkanpazir.com

کود ای ام یا باکتری ای ام، مایعی قهوه‌ای تیره رنگ با بوی مطلوب تخمیر می‌باشد. ای ام مایه تلقیح بیولوژیکی است که از میکروارگانیسم‌ها با عملکرد هم‌زیستی ساخته شده است. در مزرعه از ای ام هم به شکل محلول‌پاشی و هم به همراه سیستم آبیاری استفاده می‌شود.
کود ای ام® کودی بیولوژیکی و حاوی میکروارگانیسم‌های زنده است که با افزایش عرضه یا در دسترس قرار دادن مواد‌مغذی اولیه به گیاه و خاک، به افزایش حاصل‌خیزی خاک یاری رسانده و رشد گیاهان را تقویت می‌کند.

1 دیدگاه

پویا · 22/03/2024 در 1:28 ق.ظ

کود ای ام برای گندم استفاده کردم، عالی بود. دمتون گرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *